Online booking

Lokal historie

 
Svaneke er den østligste og mindste købstad i Danmark. Bynavnet træffes først i år 1410 og benævnes som Swencke, men samfundet er langt ældre. Det er oprindeligt et fiskerleje. I år 1491 fremkommer navnet Swanicke. Chr. den III. benævner i 1555 byen som Svaniche af Boringholm og tildeler byen sit købstadsprivilegie og der kan nu etableres borgmester og rådmænd samt andre almene funktioner. I 1584 får byen sit eget segl som gengiver en stående svane med ring i næbbet, men ingen ved i dag hvorfor dette udtryk er valgt. 

Svaneke er i dag en af de smukkeste og mest særprægede provinsbyer. Fra midten af sidste århundrede har den hvilet tilbagetrukket. Udviklingen er efter århundredskiftet gået uden om byen, der kom heldigvis ingen jernbane, hvilket betød, at den gamle bystruktur og de gamle huse blev bevaret. 

Derfor frembyder den et enestående billede af en ægte og harmonisk provinsby, groet frem på de stejle klippepartier omkring havnen med kulørte husklynger, indbyrdes forbundet af stengærder og præget af karakteristiske udvendige stentrapper og frodige haver med valnød og morbærtræer. 

Byen hæver sig fra havnen op mod de omkransende marker mod syd og vest og terrænhøjden fra havnen til byens højeste sted ved indkørselen fra Østermarie er ca. 25 m. På torvet findes alle forretninger. I 1975 tildeles byen den europæiske guldmedalje for bybevaring og i 2013 vinder Svaneke prisen som Danmarks smukkeste købstad.

Erhvervene i Svaneke, omhandler alle normale arbejdsgrene for en provinsby. Handel, håndværk, landbrug, fiskeri, produktion med export, uddannelse, bibliotek, bager, brugsen, biograf, læge, tandlæge, autoværksted og forskellig turistservice. Fra havnen kan man hente den daglige fisk. Turismen betjenes med hotel, campingplads, vandrehjem, private ferielejligheder og huse, flere forskellige gode spisesteder og en bodega på torvet, som har åbent hele året. En del af befolkningen er også beskæftiget i andre lands- eller verdensdele eller arbejder i Svaneke for andre landsdele. Der er derfor et veludviklet transportsystem med normale busser og direkte taxibus til lufthavnen i Rønne. 

Befolkningen i Svaneke trives i bedste velgående. Udover daglige jobs er der mange forskelligartede fritidsaktiviteter og klubber, - og sammenholdet i byen er meget stort. Byen har ca. "250 borgmestre" som hen over måneden mødes på den lokale pub på torvet og dirigerer verdenen i Svaneke og i Europa. Befolkningen er inddelt i ca. "50% tilflyttere" fra mange forskellige egne og "50% indfødte", hvilket giver en humoristisk blanding af forskellige kulturer til byens berigelse. Byens borgere etablerede i 1890 et amatørteater, som i dag er et habilt privat teater, der om vinteren afholder forestillinger for hele Øen. 

Det var en lang sang, - resten finder I selv ud af på Øen, eller i byen - fred og ro er der i Jeres lejlighed eller hus, og hvis der mangler et eller andet, så bor vi rundt om hjørnet. 

Velkommen til frisk luft i Svaneke, midt i Østersøen.